تایتانیک در حاشیه اقیانوس آرام
نوروز هر سال شاهد پخش فیلمها و سریالهای زیادی توسط شبکههای سیمای جمهوری اسلامی ایران هستیم. این اتفاق علاوه بر تأثیرات مثبتی که میتواند داشته باشد قطعاً آسیبهای را نیز با خود به همراه دارد لذا در این یادداشت مختصری از آسیبهای وارده به کانون خانواده و فرهنگ ایرانی اسلامی را که مورد هجوم از طرف رسانههای داخلی قرار میگیرد، مورد بررسی قرار دادهایم.
در سالهای نه چندان دور زمانی که توسعهی ارتباطات و تکنولوژی باعث فراگیر شدن رسانههای جمعی نشده بود خانوادهها وقت بیشتری را در کنار یکدیگر سپری میکردند. این ارتباط که در دین و فرهنگ ایرانی اسلامی همواره به آن تاکید شده است. آثار مبارک و شایستهای را بر کانون خانواده و به طبع آن بر روی جامعه به جای می گذاشته است. حال این که امروزه ماشینی شدن جوامع و سبک زندگیها باعث دور تر شدن قلبها از یکدیگر شده است. هر چند که بر روی این بستر ارتباطی دهکدهی جهانی اسمگذاری شود اما این دهکده، دهکدهی است که افراد آن پیش از پیش از همدیگر فاصلهدارند و بعضاً دچار از خود بیگانگی نیز هستند.
صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در سال 93 بیش از 125 فیلم سینمایی را در دستور پخش خود قرار داد که از این بین تنها تعدادی اندکی از فیلمها و تله فیلمها را تولیدات داخلی ایران شامل میشود. امروز در جامعهی ایران به سبب سبک زندگی نابی که بر گرفته از اسلام و تفکر شیعه حاکم است حساسیتهای به جای نیز در مسئلهی تهاجم فرهنگی وجود دارد. از این رو نمیتوان به سادگی از کنار تهاجمات فرهنگی صورت گرفته توسط رسانههای داخلی گذر کرد. این مسئله از آنجایی اهمیت دو چندان به خود میگیرد که رهبر انقلاب، سال 1393 را سال «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملّی و مدیریّت جهادی» نامیده است و در سخنرانی سالانهی خود در شهر مشهد مقدس بر ابعاد فرهنگی نامگذاری سال تاکید فرمودهاند.
نامگذاری این سال در حالی با تاکید بر روی فرهنگ صورت میگیرد که صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در اقدامی هنجارشکن به پخش فیلم «تایتانیک» پرداخت که روایتی شهوتآلود از یک تراژدی تاریخی است. این اقدام در حالی صورت پذیرفت که مسئولان فرهنگی به خیال خود با سانسور بخشهای غیراخلاقی این فیلم و با نیت حفظ مخاطب سیما تصور میکنند که در جهت فرهنگسازی و رشد و تعالی جامعه قدم بر داشتهاند درحالیکه این فیلم که تنها یکی از دهها اقدام مشابه و خطای صدا و سیما است تأثیر سو خود را در دل جامعه میگذارد.
از طرفی دیگر شاهد پخش فیلم «حاشیهی اقیانوس آرام» توسط شبکهی سیما در ایام نوروز بودهایم. فیلمی که در دل خود تفکر نظامیگری آمریکا را تبلیغ میکند و به توجیه حضور پایگاههای نظامی غرب در شرق میپردازد. اینها در حالی است که کارگردان این اثر سینمایی خود اعتراف به ملحد بود خویش کرده است و فیلمهای نظیر «پسر جهنمی» را در کارنامهی خویش دارد و همچنین سازندهی فیلمی به نام «هزارتوی پم» است که اتفاقاً این فیلم نیز بارها از شبکهی سیما پخششده و در غرب به عنوان فیلمی شیطان پرستانه توسط خانوادهها و نهادهای مذهبی تحریم و مورد اعتراض قرار گرفته است. این نوع سیاستهای دوگانه در برابر دستورات اسلام میتواند تأثیرات منفی بسیاری در جامعه از خود به جای بگذارد. زیرا که از طرفی اسلام دستور به قتل ملحدانی میدهد که آشکارا در برابر خدا و آیین خداپرستی به تبلیغات میپردازند و از طرف دیگر صدا و سیمای جمهوری اسلامی به پخش آثار این ملحدان از طریق شبکههای خود میکند.
عمق فاجعهی در تهاجم فرهنگی صدا و سیما به اعتقادات مردم به اینجا ختم نمیشود بلکه رسانهی ملی با پخش انیمیشن های مخرب ذهن و اعتقادات کودکان را نیز تحت شعاع قرار داده است. نمونهی این تهاجمها را میتوان در پخش انیمیشن «غارنشینها» برای کودکان جست و جو کرد. در این فیلم که دو تفکر متحجر و متجدد در کنار یک دیگر قرار میگیرند سعی بر آن است که افراد پایبند به اصول و اعتقادات افرادی خشک مغز و غیرقابل انعطاف به تصویر کشیده شوند که مانع رشد و پویایی جامعه هستند و در مقابل این تفکر منش متجدد تنها راه رهایی و سعادت انسان معرفی میشود. این تعریف غلط از تحجر و تجدد در حالی است که بر اساس ادبیات قران تحجّر در لغت به معنی سنگ شدن و در اصطلاح به معنی امتناع انسان از پذیرش حق و رویگردانی از خداوند است و نقطه مقابل آن شرح صدر است. تَحَجُّر از نظر اسلام امری مذموم و در آیات قرآن از آن به قساوت قلب تعبیر شده است. تحجّر ریشه در کفر، تقلید از عوام، همنشینی با بدان و فاجران و مجرمان، دنیاپرستى، هواپرستى، آرزوهای دور و دراز، جهل، گناه، لجاجت، جدال و مراء و... دارد. برای ریشه کن کردن تحجر باید از وحى، یاد قیامت، مطالعات پىگیر و مستمر در آثار و احوال و سرنوشت گذشتگان، ارتباط مداوم با دانشمندان صالح، خودسازى و تهذیب نفس، یاد خداوند و پرهیز از گناه مخصوصاً از خوردن غذاى حرام، مدد جست. اینها همه در حالی است که انیمیشن غارنشینها تعریفی غربی و متضاد با آموزههای اسلام را به کودکان منتقل میکند تعریفی که سمت و سوی تحجر را از کفر به سمت اسلام تغییر جهت میدهد. گفتی است پیش از این نیز این انیمیشن توسط شبکهی توزیع خانگی به صور لوح فشرده و دوبله منتشر شده است.
این مثالها تنها نمونهی از خروارها محصول فرهنگی متضاد با شعار سال و تفکر اسلامی شیعی بود که از طریق صدا و سیما در ایام نوروز پخش گردید. ایّامی که با رویکرد صدا و سیما تبدیل شده است به ایّام تخریب عقاید مردم با پخش فیلمهایی که در بخش قابل توجهی از آنها به تبلیغ مبانی متضاد با فرهنگ اسلامی ایرانی پرداخته شده است.
لذا در سال جدید باید همت مسئولان و آحاد مردم ایران به سمتی باشد که این قبیل اشتباهات فرهنگی که آثار سو بسیار زیاد و طولانی مدتی در جامعه از خود به جای میگذارد به حداقل خود برسد و اینگونه شعار سال مبنی بر «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملّی و مدیریّت جهادی» تحقق یابد.
منتشر شده در :
http://matnezendegi.ir/content/528